mgr Edyta Leźnicka
09 Luty

PIZZA BEZGLUTENOWA

Podaję przepis na pizzę bezglutenową, przepis jest na tyle unikatowy, że zrobić dobrą pizzę nie zawierającą glutenu to nie lada wyczyn :)

 

PIZZA BEZGLUTENOWA THERMOMIX:


Składniki (przepis na całą pizze):
Mąka ryżowa- 250g- 2 i 2/3 szklanki 
Mąka gryczana- 70 g- trochę ponad 1/2 szklanki
Drożdże- 30 g- niespełna 1/3 opakowania
Sól- dwie szczypty
Woda (ciepła)-250-300 ml
Cukier- 6g- 1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy- 75- 2-3 łyżki w zależności od preferencji smakowych
Pieczarki-150 g-10 sztuk
Papryka- 200 g- 1 sztuka
Ser żółty- 120 g - 8 plastrów
Rukola- 125 g- 1/4 opakowania rukoli
Oregano- 2 łyżeczki- lub mniej, do smaku

1.Do Thermomixu wrzucamy ok 250 g mąki ryżowej i ok 70 g mąki gryczanej. Dodajemy skruszonych 30 g świeżych drożdży. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru, obok dodajemy dwie szczypty soli. Drożdże polewamy ok 250-300 ml ciepłą wodą tak, aby konsystencja ciasta była dobra do rozsmarowania, a nie rozwałkowania ( jest to istotna różnica między ciastem bezglutenowym a zwykłym) .


2.W urządzeniu rozrabiamy ciasto przez 3 min używając interwału. Ręcznie mieszamy do uzyskania gładkiej struktury (można także zagnieść ciasto ręcznie)

3. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, nakłuwamy i smarujemy koncentratem pomidorowym. Posypujemy suszonym oregano, dodajemy preferowane przez siebie składniki i pieczemy przez ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół.

Najlepiej smakuje ze świeżą rukolą 🙂

Twój komentarz




POKAŻ